2017. július 20., csütörtök

Devätnásť miliárd korún. A anglické futbalové kluby utrácajú ďalej

Finanční analytici z renomovanej spoločnosti Deloitte oznámili, že objem súm vydaných na prestupy v anglickej lige prekonal prvý míľnik. Pritom do konca tamojšieho prestupového obdobia zostáva takmer mesiac.

"Zrejme padne nový rekord, pretože kluby už vidí príjmy z novej zmluvy z predaja televíznych práv," tvrdí bet365 mobil finančný expert Rob Wilson pre BBC.

Od budúcej sezóny vstúpi do platnosti nová zmluva s televíznymi spoločnosťami, liga dostane od Sky Sports a BT Sport cez päť miliárd libier za tri roky, teda takmer 200 miliárd korún. Podľa súčasnej zmluvy kluby dostávajú približne 39 miliárd korún ročne.

Keď sa sčítali sumy, ktoré Chelsea, Man chester City, Manchester United a spol.zaplatili za minuloročné leto, vyšlo číslo 835 miliónov libier, čo je pri súčasnom kurze 32 miliárd korún. Tohtoročný doterajšie pol miliardu je v prepočte 19 miliárd korún. Ľahko bet 365 si spočítate, koľko chýba do rekordu. Do klubov Premier League možno prestupovať do 1. septembra.

UEFA stráži finančnej fair play

Ide o veľký rozdiel proti nedávnej minulosti. Pred desiatimi rokmi objem peňazí za prestupy v letnom, ale aj zimnom období bol celkovo 265 miliónov libier, potom sa postupne zvyšoval.

Pre majiteľov to však neznamená možnosť automatického rozhadzovanie bez rozmyslu. Musí si strážiť ekonomickú bilanciu, aby splnili podmienky finančného fair play, ktoré stráži Európska futbalová únia (UEFA).Zjednodušene p ovedané, výdavky musia byť v určitom súlade s príjmami.

Napríklad Manchester City má na svedomí najväčšiu letnú prestup, za Raheema Sterlinga dalo Liverpoolu 44 miliónov libier, v prepočte asi 1,7 miliardy korún.Dvadsaťročný útočník je najdrahším Angličanom všetkých čias, v historickom poradí najväčších svetových prestupov však patrí na koniec druhej desiatky, stál približne polovicu čo Cristiano Ronaldo či Gareth Bale.

Rival Manchester United síce za jedného futbalistu toľko peňazí tento rok zatiaľ nevydal , ale za Memphis Depaye, Bastian Schweinsteiger, Morgana Schneiderlina a Mattea Darmiana zaplatil celkovo bet365 bonus 83 miliónov libier a je zatiaľ najaktívnejším nakupujúcim. "Manchester United ešte nekončí, pretože potrebuje útočníka," myslí si bývalý liverpoolsky obranca Mark Lawrenson, ktorý pracuje pre BBC.

Manchester predáva Di Máriu

Finančné expert Wilson na tému United pripája: "Klub síce utratil 83 miliónov, ale stále je to v medziach proti tomu, bet365 stavky keď vlani zaplatil 59,7 milióna len za Ángel Di María."

Argentínskeho záložníka však teraz United predávajú do Paris St.Germain. "Potom si môžu kúpiť Pedra z Barcelony, takže rozdiel príjmov a výdavkov za prestupy bude v rozumnej miere," odhaduje Wilson.

Očakávajú sa aj ďalšie veľké prestupy, Chelsea chce Johna Stones z Evertonu za 26 miliónov libier, Manchester City sa zaujíma o Kevina De Bruyneho z Wolfsburgu.


Najlepší futbalista Nemecka za minulú sezónu by bol ešte o dosť drahšie.

Liverpo ol síce zaplatil za Christina Bentekeho z Aston Villy 32,5 milióna libier, čo sa môže zdať príliš, pretože belgický útočník nie je zatiaľ hviezdou.Ale mohol si to dovoliť, pretože mal peniaze za spomínaný predaj Sterlinga. "Kluby sa správajú rozumne, čo je pre futbal dobré všeobecne," podotýka finančný analytik Wilson.

bet365

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése